Fotograferen met flash

Een pop-up flitser. Vermoedelijk een van de meest verguisde flitsers door pro’s maar een van de meest  praktische zaken aan je toestel die je veel te weinig gebruikt. Zelf gebruik ik hem op mijn pro toestellen zelden.Als ik hem gebruik is het om het super systeem van nikon  “nikon cls” te gebruiken http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/ . Echter op vakantie waar ik niet wil sleuren met materiaal gebruik ik hem ook. Als je weet wanneer je het moet gebruiken en hoe kan je mooiere resultaten krijgen.

Goed wat doet een flits ? Het verlicht je onderwerp. Waauuw dat wist je nog niet. En toch vergeten velen dit. Denk maar eens hoe vaak jij je flits al gebruikt hebt zonder dat je toestel dat beslist heeft voor jou? Hmmmm niet vaak, spijtig want die foto in tegenlicht had zoveel mooier kunnen zijn.

stel je voor je staat op het strand met de zon recht naar je toe. Je wil een mooie romantische foto van je vriendin met de zon in de achtergrond. Volgens je camera heb je licht genoeg dus die doet niets. Je neemt de foto en hmm enkel een mooi silhouet maar dat leuke snoetje zie je dus niet.

Zet manueel je flitser omhoog, doe exact het zelfde als zonder je flitser en voila. Je moet weten dat die kleine jappennertjes in je toestel zeer slim zijn maar soms moet je ze een duwtje geven.

Wat doet je flitser nog. Je flitser zal er voor zorgen dat je onderwerp bv een persoon “los” komt van de achtergrond. De persoon is wat meer uitgelicht dan je achtergrond en zo krijg je een verschil. Hier kan het al eens fout lopen. Doe de test. Neem er een met en een zonder en je weet het.Lang leve digitale fotografie.

O ja voor we het vergeten nog het belangrijkste.Dat kleine flitsertje is superman niet.Verwacht dus niet dat het de pyramieden van cheops kan belichten of Messi zal uitlichten als je bovenaan in nou camp zit.

Is je flitser net niet sterk genoeg ? zet je iso waarde wat hoger.Hoe hoger je iso waarde,hoe verder/meer je flitser kan belichten.

Conclusie :

  • voor silhouetten flitser uit , voor portretten in tegenlicht flitser aan
  • Flitser niet krachtig genoeg -> iso waarde omhoog (opletten hiermee)
  • blijf binnen de 4à5 meter van je onderwerp
  • De kans op harde schaduwen wordt groter dus let op wanneer je het gebruikt