“werken” als 2de/assistent trouwfotograaf

Vaak krijg ik de vraag : hoe ben je begonnen , welk materiaal had je , hoe pak je het aan  en meer van die vragen.

Nu, dat gaan we hier vandaag niet allemaal neerpennen maar 1 ongelofelijk onderschat en meest belangrijke gaan we wel behandelen.

Werken als een assistent of als 2de fotograaf.

(ps: de share knop staat er om een reden (-; )

Een tijd geleden ben ik als “voice activated lightstand” (royaltys to Bert Stephani ) meegegaan met Pieter Van Impe(die dat je op de foto ziet “werken”). Pieter staat gekend als een van de betere trouwfotografen in dit belgenlandje (dat te veel wannebees telt die de onderstaande stap overslaan) Op een donkere nacht met een bacardi in de hand hadden we dit afgesproken. Even wat data doorgeven wanneer ik vrij was en hij kijkt wel eens bij welke trouw het wel leuk zou zijn om met 2 te zijn.Zo gezegd zo gedaan en een tijdje later was het zover.Leuk was dat het zeer dicht bij huis was. Vooral voor mij omdat ik na trouwshoot nog 2 partyshoots in 2 horecazaken had(Anna Grace  en Lady Linn).Het zou dus een zware maar vooral lange dag worden.

Nu ,Pieter ken ik reeds van lang geleden dus dat was wel makkelijk.Ook is onze stijl wat gelijklopend dus dat was ook al mooi meegenomen. Dit omdat als je met iemand meeloopt dat je niet kent,het altijd wat wennen is maar laat je daardoor zeker niet tegenhouden.

De bedoeling was als 2de shooter mee te gaan en niet zozeer als assistent. Het verschil ? Bij het eerst schiet je ook de hele dag foto’s en bij het 2de zorg je dat alles vlot verloopt, je houd de reflectieschermen/flitsers vast en dergelijke.Ben je een beginnende fotograaf kan je van beiden even veel leren.Zelf meer als assistent dan als 2de shooter vind ik persoonlijk. Ik had me op voorhand voor genomen, zoals ik steeds doe als ik voor de eerste keer eens met iemand mee ga, om vooral niet proberen het perfecte beeld te maken maar “het andere beeld”. Zodanig loop je niet steeds in het zicht en kan je dingen uitproberen ,de artistieke toer opgaan.Als je vaker met iemand samen werkt weet je wel zijn “looplijnen” en weet je wat en hoe.

Tevens wou ik elke foto die ik trok goed overwegen (had ik het beeld niet was het niet erg) en vooral eens Pieter eens aan het werk zien.Vele fotografen denken dan van , OEI die gaat me nadoen,kopiëren,….bij zijn volgende opdracht.   Nu, zij die dat denken ,denk zo voort en doe rustig verder, lekker naief zijn doet geen zeer. ps : het stikt van de youtube filmpjes en online tutorials.

goed 379 woorden ver en nog niets van de dag zelf .

Ik vind het altijd zeer relax om als 2de fotograaf te werken. Veel minder stress.Je kan ondermeer de moeder verleiden door als eerste ontmoetingszin te zeggen : en u bent de zus? succes gegarandeerd.

Nu was de dag zelf ook wel rustig . Wettelijk huwelijk ,kerkelijk huwelijk  dan naar de feestzaal waar we de fotoshoot gingen houden en dan de receptie.

Niks speciaals – buiten een uil die met de ringen kwam aangevlogen. Damm wat zijn die beesten snel – ging alles zeer vlot. Wat regen bij het buitenkomen maar dat is geen erg.Professioneel materiaal moet daar tegen kunnen.

Het was tijdens de fotoshoot dat het wat moeilijker werd.Het was een licht bewolkte dag(daar houden we van) maar soms stralende zon en/of stralende regen maakte het wat moeilijker.Pieter schudde een Sunbouce uit zijn mouw en woow wat een verschil maakt dit ding. Onmiddellijk wist ik dat mijn bankrekening weer wat minder positief zou staan.dammm you Pieter.

Dat brengt ons bij nog een belangrijk iets : assisteren doe je niet om iets te verdienen maar,om iets bij te leren of een collega te helpen of gewoon een leuke dag te hebben.In die luie zetel zal je ook niet slimmer worden. Enkel met die instelling zal je als beginneling iets leren en als ervaren fotograaf een netwerk uitbouwen van mensen die je kan bellen als je doodziek bent en een opdracht niet kan volbrengen.
Maar maar ik help hem toch en daar mag ik toch iets voor krijgen. Je krijgt veel maar geen geld.

De bruid op deze dag vond het zo leuk dat ze me een fles champagne heeft meegegeven als bedanking. Zo een gebaar maak je maar zelden mee van het koppel maar als je het krijgt weet je dat je hun “feestdag” nog een stukje leuker hebt gemaakt en daar doen we het toch voor niet ?

Conclusie :
– als assistent kan je relax veel opsteken. Gebruik wat je leert om een eigen stijl te ontwikkelen.
– je werkt normaliter voor op het einde van een dag een” bedankt voor de hulp” te krijgen en met wat geluk staat er een foto van jou in het album.We leven nu eenmaal niet in Amerika waar ze 8000 dollar betalen aan een huwelijksfotograaf.
– als je denkt van yep nu weet ik het wel……start dan terug van nul. waarom ? met wat je nu weet kan je weer verder experimenteren maar een eigen trouwshoot is daar niet altijd het moment voor.

O en wat doet de hoofdfotograaf als hij een second shooter heeft ?  kuch